Tuesday, September 06, 2005

Pelbagai Sambal Belacan

Tak tahu lah samada pernah makan sambal-sambal belacan yang akan aku bagi resipinya di sini. Buat masa sekarang tak ada gambar sebab yang selalu buat tu yang pertama saja, yang lain tu jarang-jarang ikut keadaan dan apa yang dimasak pada hari itu. They are all my favourites actually. Oleh kerana last entry adalah mengenai ulam-ulaman, kali ni nak bagi sambalnya pulak lah. Nanti ada pulak yang kata, tak kan sambal belacan pun tak reti nak buat. Tapi jangan suprise mesti ada yang tak tahu nak buat, especially anak-anak remaja yang tak pernah masuk dapur (berbagai sebab lah, sibuk bersekolah, bekerja, tinggal sorang jadi malas nak masak, dan berbagai lagi).

Image hosted by Photobucket.com

1) Sambal Belacan (The basic recipe)

Bahan-bahan

5 - 6 biji cili merah (yang segar)
1 - 2 sudu makan serbuk belacan (belacan ni selalunya aku bakar dulu dan dijadikan serbuk)
garam
air asam jawa atau air limau nipis
gula (kalau suka)

Caranya

1) Basuh dan buang biji cili merah.
2) Kalau suka pedas, boleh campurkan cili padi.
3) Masukkan cili, belacan, garam ke dalam lesung penumbuk
4) Tumbuk sehingga cili lumat. Kalau suka halus tumbuk lama sedikit.
5) Kalau menggunakan blender (kurang sedap sebab tidak bergaul serata ditumbuk dengan lesung batu), gunakan blender untuk bahan kering sehingga lumat.
7) Masukkan perahan air asam jawa (lebih kurang 2 - 3 sudu makan) kedalam lesung, gaul dengan rata dan sendukkan ke dalam mangkuk.
8) Kalau nak campur sedikit gula (1 sudu kecil) boleh di campur sebelum memasukkan air asam jawa. Tumbuk sehingga gula hancur.

2) Sambal Bacang/Macang


Bahan-bahan

1) Sambal belacan

2) Buah bacang

Caranya

  1. Kalau nak buat sambal bacang (orang utara panggil buah macang), sediakan sambal belacan seperti dalam resipi 1.
  2. Kupas kulit buah bacang, kemudian hiris isi buah macang nipis macam nak buat kerabu. Jangan terlalu kecil,tebal sedikit pun OK.
  3. Masukkan hirisan buah bacang kedalam lesung dan lenyekkan sedikit buah bacang dengan alu/anak lesung.
  4. Gaul sehingga sambal bercampur rata dan sendukkan ke dalam mangkuk
  5. Untuk sambal ini boleh kurangkan air asam jawa atau terus tidak digunakan.
  6. Tidak perlu gula.
  7. Selain dari bacang buah mangga yang masak juga boleh dicampur dengan sambal ini.


3) Sambal Kerisek

Sambal kerisek selalu dimakan untuk cicahan perut lembu (yang macam kain tuala tu) yang sudah di rebus, atau daging bakar.

Bahan-bahan

  1. Sambal belacan seperti resipi 1). Tetapi kurangkan belacan dan air asam jawa
  2. 3 sudu makan kerisek
  3. 4 - 5 sudu santan kelapa
  4. 1 biji bawang besar yang di mayang halus

Caranya

Gaulkan semua bahan-bahan sehingga sebati. Kalau nak cairkan sedikit adjust santan.

4) Sambal Tomato (air asam tomato)

Bahan-bahan

1) Sambal belacan seperti dalam basic recipe (tambah sedikit belacan)

2) 1 - 2 biji buah tomato yang masak dihiris nipis

3) 1 biji bawang besar yang dimayang nipis

4) Air (kalau gunakan air rebusan daging atau ayam pun boleh bertambah sedap

5) 3 - 4 sudu makan sos cili

6) Gula secukup rasa

Caranya

Gaul sambal belacan dengan hirisan tomato, bawang besar, sos cili dan gula. Kalau nakk cair tambah air lebih. Ada juga yang menambah kerisek ke dalam air asam ini. Sedap untuk buat cicahan daging bakar, atau daging rebus makan dengan nasi minyak.

5) Sambal belacan durian

Yang ini yang paling senang sebab cuma perlu sambal belacan (jangan masukkan air asam jawa) kemudian di gaul dengan isi durian. Terus sahaja makan dengan nasi.

Yang ini kegemaran hubby, tapi aku tak suka pulak, jadi cuma sediakan saja untuk dia.

Selamat mencuba.

9 Comments:

Blogger Traveler said...

mmmm sedapnya...rindu!!!

11:52 am  
Blogger AuntyN said...

Mai la balik, kalau rindu..

9:37 am  
Anonymous Anonymous said...

AuntyN,

I love ur blog....it's really help me to cook...btw...can i request a recipe from u?...blackpepper sauce for chicken chop?...TQ!.... :)

7:31 pm  
Blogger AuntyN said...

suyie : thanks for coming by. Balck pepper sauce for chicken chop? You have to wait a bit OK, I'll ask my sis-in-law how she does it OK?

10:22 pm  
Anonymous Anonymous said...

emm...wanna learn cook too.. currently refering this blog

http://godofcookery-receipe.blogspot.com/

12:55 pm  
Blogger ibubahia said...

mmmm...teringin nk mkn ulam ngn smbal belacan ari ni..ambik resepi dr sini..sgt2 menggiurkan..hihi
thanx a lottttt :)

http:rozacrafts.blogspot.com

2:51 pm  
Blogger lulu said...

mesti sedap ni. nk msk untuk hbby la :)

4:22 pm  
Blogger Nur haura afeeya said...

*Assalamualaikum, jom sebarkan berita ni sberapa byk yg mgkin utk membantu org yg memerlukan, terima kasih smua..aaminn.*

Sy En.Mohd Zuhairi bin Noordin , pengasas produk herba dr hutan. Sy mnjual herba warisan yg mampu mrawat smua jenis kanser dari tahap 1 ke tahap 4 dan utk pengidap resdung kronik. Herba warisan dr hutan belantara ini tak mganggu rwatan kimoterapi. Ia blh diambil smasa rwatan hospital, malah lg baik jika berubat bsama spya lg cpt sembuh. Daun² herba trpilih ini sudah trbukti brkesan kpd rmai pesakit kanser & ianya sukar dijumpai, malah belum ada mna² syarikat yg mngeluarkn herba ini. Ia herba khusus mrawat kanser & resdung yg kronik. Fokus herba ni ialah mbunuh sel kanser hingga ke akar umbi spya kanser tak berulang lg.Jgn biarkan pnyakit menghuni dlm tubuh hingga kronik. Ia akn merebak ke organ lain.Bila dh merebak ia mnyukarkan rawatan. Herba bkn bnda asing lg. Jgn was² lg, sejak beratus thn herba dh digunakn oleh nenek moyang kita. Benda natural tak mganggu rawatan moden. Bkn pesakit kanser pun blh minum utk mencegah kanser. Utk psakit kanser, sy akn bantu hingga sembuh,memberi saranan & motivasi bgaimna utk hadapi kanser. Sy dh jumpa rmai psakit, kita blh brkongsi pndapat utk rawat smpai sembuh. Rmai psakit sy dh sembuh,anda bila lg?
Hubungi utk order & pertnyaan:
*En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570*

12:05 am  
Blogger Nur haura afeeya said...

*Testimoni pesakit kanser yang menggunakan produk keluaran En Mohd Zuhairi Bin Noordin yang berjaya sembuh.*

Nama:Muhd Haziq
Kanser Hodgkin Lymphoma tahap 4

Nama: Cik Atirah(tunang sakit)
Kanser Paru-paru tahap 3

Nama: Anak Pn Rashidah
Kanser: Leukimia

Nama:Haji Ahmad Hasnal, 49tahun
bengkak Prostat

Nama:Pn Syarifah
Kanser Paru-paru tahap 3

Nama:En Muhd Muzamen
masalah paru2

Nama:Pn Hidayah (ibu sakit)
Kanser usus

Nama:En Sukrizal bin Idris
Batu Hempedu

Nama:Che Amat bin Saad Kanser Usus tahap 2

Nama:Muhd Aidil Izzat, Kanser Burkit Lymphoma,B cell Phenotype tahap 4



Nama:Pn Uni Hamimi (anak sakit), Kanser Lymphoma tahap 2


Nama:Pn Faridah (anak sakit), Kanser paru-paru tahap 3

Nama:Pn Mazli (cucu sakit), Leukimia Acute ALL B CeLL

Nama:Mohd Hamdan
Virus kencing tikus

Nama:Puan mastura kanser ovari ke hati dan paru paru tahap 4 dah sembuh

Nama:Pn Nor Sabariah kanserPayudara dan Asma

Nama: Amirah(Pn Zuraini-ibu)
sakit Asma

Nama:Pn Hani(anak sakit)
sakit Asma kronik

Nama:En Mohd Asri
kanser usus tahap 2

Nama:Pn Arbaayah,
Sirosis hati tahap 3

Nama:Muhd Luqman, Kanser Gastrointestinal stromal tumor,spindle type,high grade tahap 4

Nama:Pn Aida (anak sakit)
Kanser Leukimia Acute Lymphoblastic ALL tahap 3

Nama:Pn Noraini bt Yusof
Kanser payudara tahap 3

Nama:Pn Zalina bin Ismail Kanser payudara agresif

Nama:Adik Muhd Afif Aksha, Kanser Lymphoma tahap 2

Nama:Adik Muhd Ilham bin Md Mazri, Kanser Leukimia B cell acute lymphoblastic

Nama:Mohd Syafwan bin Syafi, Kanser Leukimia chronic lymphocytic tahap 3

Nama:Pn Zainani Azra
Kanser payudara positif hormon tahap 3

Nama:En. Abdul Kadir
masalah paru-paru tersumbat kronik copd

Nama:En Sharizal bin Taib, kanser Lymphoma B cell tahap 4

Nama: Siti Fauzilah bt Hj Abdullah, Kanser hidung tahap 4

Nama:Norizah bt Mohd Nor, Kanser Payudara jenis hormon tahap 2

Nama:Anazilah bt Said,
kanser payudara tahap 2 sembuh

Nama: Siti Nur Hidayah bt Abdullah, kanser pangkal hidung tahap 4

Nama: Adilah bt Ghazali, kanser payudara tahap 2

Nama:Anazilah bt Said, kanser payudara tahap 2


*Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :*

En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570

12:05 am  

Post a Comment

<< Home