Tuesday, August 23, 2005

Bergedil Daging

Image hosted by Photobucket.com

Resipe ni aku belajar dari bibik, maid aku yang bernama Suwarti. Dia tinggal dengan kami dah lebih 10 tahun. Dia seorang sajalah Indon maid yang kami ada sejak dari mula. Anak-anak memang suka sangat bergedil terutama Kak Long. Baru ni aku buat bergedil ni dan hantarkan sikit kepada Kak Long melalui hubby yang ke KL.

Bahan-bahan

1 paket daging/ayam cincang (500 gram rasanya)
8 - 10 biji ubi kentang
bawang merah atau bawang besar di mayang dan di goreng
daun bawang
daun saderi
serbuk lada
garam secukup rasa
minyak untukmenggoreng

Cara membuat bergedil

1. Goreng daging cincang dengan sedikit minyak sehingga agak empuk
2. Kupas kulit ubi kentang, basuh dan potong bulat (tak payah terlalu nipis)
3. Goreng ubi kentangse hingga empuk.
4. Lenyekkan ubi kentang sehingga lumat.
5. Gaulkan ubi kentang yang di lenyek dengan daging cincang
(jika tidak menggunakkan daging cincang, boleh juga terus gunakan daging atau ayam segar. Potong kecil-kecil dan goreng sehingga empuk, kemudian lenyek atau tumbuk atau blend sedikit supaya hancur sedikit)
6. Hiris daun bawang dan daun saderi halus-halus dan campurkan sekali dengan daging dan kentang.
7. Bawang dimayang nipis dan dia goreng jugak. Campurkan sekali dengan campuran daging tadi.
8. Masukkan serbuk lada putih, garam secukup rasa.
9. Gentelkan menjadi bulat dan leper.
10. Pecahkan telur dalam mangkuk yang berasingan, kacau telur supaya kuning dan putih bercampur.
11. Celupkan gentelan bergedil tadi dan goreng dalam minyak panas.
12. Angkat bergedil apabila sudah nampak kuning keemasan. jangan sampai hangus pulak.

Dah siap untuk di makan bersama nasi atau cicah sos saja tu.

2 Comments:

Anonymous Noridah said...

nampak sedap je.

12:48 pm  
Anonymous Anonymous said...

Assalam, mohon izin dikongsi resipi diatas, jazakallah

5:41 pm  

Post a Comment

<< Home