Tuesday, July 19, 2005

Sardin Masala

I don't know whether the name is appropriate. This recipe is modified from a dish cooked by a Punjabi Indian student of mine. She cooked capati with this dish and brought them for our breakfast in one of the classes. Lucky me she decided to bring this to my class. I have modified it a bit though and cooked it for the first time last Sunday. It turn out quite nice.

Bahan-Bahan

1 tin sardin (I used Pertima Brand)
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu rempah kari ikan
1 biji ubi kentang
2 labu bawang besar
4 tangkai daun kari.
2 -3 sudu minyak masak.
1 sudu halba campur

Cara memasak

1. Keluarkan ikan sardin dari tin, asingkan sos dengan ikan.
2. Lengek ikan sardin sehingga agak kecil. Jangan sampai terlalu hancur.
3. Hiris bawang merah dan bawang putih untuk menumis.
4.Panaskan minyak dan tumis bawang bersama 1 tangkai daun kari dan halba campur.
5. Bila bawang sudah hampir garing, masukkan rempah kari ke dalam kuali.
6. Masukkan ubi kentang yang telah dipotong dadu, biar sampai ubi empuk.
7. Masukkan sedikit sos sardin dan air supaya rempah tidak hangus.
8. Masukkan sardin, kacau, potong bawang besar dan masukkan ke dalam kuali. Masukkan sedikit lagi sos sardin supaya tidak nampak terlalu kering.
9. Masukkan daun kari yang selebihnya, garam secukup rasa.
10. Kacau, biarkan mendidih dan angkat dari dapur.

Sudah boleh dihidangkann dengan roti, roti canai, cappati dan lain-lain.

Sorry, I don't don't know how to cook all the rotis.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home