Friday, November 25, 2005

Chicken Chop

Dah lama betul tak upload resipi baru ni. Jadi ni nak bagi resipi slightly western. Ini resipi yang aku belajar oleh adik ipar aku, isteri adik aku yang bongsu sekali. Anak2 panggil MakSu Dah. Sekarang dia full time housewife, tapi pandai memasak ni. Ada dua jenis sos yang boleh dia "pasangkan" dengan chicken chop ini.

Chicken Chop

Bahan-bahan

Ayam yang telah dibuang tulang (deboned)
Tepung seasoning (NONA multipurpose seasoning flour) atau apa2 yang sewaktu dengannya.
Telur
Sebuk lada
Garam
Minyak untuk menggoreng

Cara memasak

1. Seekor ayam dipotong besar (selalu aku suruh saja penjual ayam tu potong 6)
Potong sedikit pada tulang ayam dan dengan teliti hiriskan daging ayam dari tulang ayam tu. Tak pandai aku nak describe macam mana nak debone ayam ni. Mungkin boleh tengok kat website mana2.
2. Lepas ayam telah di debonekan, perap dengan serbuk lada dan sedikit garam.
3. Pecahkan telur dalam mangkuk, pukul sedikit supaya bercampur telur merah dan putih.
4. Celupkan isi ayam tadi ke dalam telur.
5. Tepung seasoning tu tuang ke dalam piring.
6. Gulingkan isi ayam yang telah di celup ke dalam telur tadi ke dalam tepung seasoning.
7. Ratakan tepung seasoning ke atas isi ayam.
8. Panaskan minyak dan goreng sehingga masak dengan api yang sederhana (takut isi ayam tak masak dengan betul kalau api kuat). Bila dah kekuningan warna chicken chop tu angkat dan letakkan kuah/sos sebelum di makan.

Sos Lada Hitam (Black pepper sauce)

Bahan-bahan

Sebotol sos lada hitam
Sedikit sos tiram (2 – 3 sudu)
Cendawan button (yang dalam tin)
Bawang besar
Cili hidup (kalau suka)
Sedikit garam dan gula secukup rasa

Cara membuat sos.

1. Masukkan ½ botol sos lada hitam ke dalam periuk.
2. Masukkan air supaya tidak terlalu pekat. Kepekatan sos dan banyaknya air perlu di adjust sendiri sebab bergantung kepada kepekatan sos lada hitam.
3. Sos lada hitam dalamm botol tu rasanya sedikit masam2 jadi kalau tak suka masam2, kurangkan kuantiti sos dari botol (sorry, aku tak pandai nak bagi ukuran lada hitam kalau nak buat dari serbuk lada).
5. Potong mendadu bawang besar, cili hidup (optional sebab lada hitam dah pedas). Masukkan ke dalam periuk.
6. Cendawan dalam tin, di potong ikut suka besarnya. Kalau suka besar dihiris besar, tak pun boleh juga di dadukan kecil-kecil.
7. Masukkan semua bahan-bahan lain ke dalam periuk dan didihkan. Garam dan gula secukup rasa.


Sos Kacang Panggang (Baked Beans + Mix veggies)

Bahan-bahan

1 tin kacang panggang (Baked beans)
2 sudu cili kering yang diblend halus (dalam 4- 5 biji cili kering)
Mix veggie (kacang peas, jagung, karot dan lain-lain.
Garam dan gula secukup rasa.
Bawang besar
2- 3 sudu minyak masak

Cara membuat sos

1. Panaskan sedikit minyak masak di dalam periuk.
2. Tumis paste cili kering sehingga agak garing.
3. Masukkan baked beans dari dalam tin tu.
4. Masukkan sedikit air, garam dan gula secukup rasa
5. Masukkan bwang besar yang telah didadukan, serta mix veggies tu.
6. Didihkan dan boleh dah di sendukkan ke atas chicken chop.

Kecur dah air liur ni.. Minggu ni kena buat pulak lah agaknya ni…

Labels:

14 Comments:

Blogger Norahalim said...

amboi sedapnya resepi. boleh try untuk anak2 saya ni. Pak budak2 tu pun suka. Mak depa pun balun pi lah skali..heheh..anak hat lam perot nak makan jugak.

11:23 am  
Blogger AuntyN said...

Norahalim : Nanti bila dah keluar anak dalam perut tu dia punya fevret dia chicken chop

2:44 pm  
Blogger lempoyak said...

tak tau cam ne boleh jmp blog ni..dah lama carik resepi ni, baru hari ni jmp... what ever pun thank's..

12:57 pm  
Anonymous Anonymous said...

tetiba je baca blog aunty N, jumpa resipi..memang pun selama ni cari cara nak buat chicken chop...Ni, asik2 beli kat kedai jek.

Thanks aunty ..

2:51 pm  
Blogger ezreen said...

tq auntyN...will try insyaallah

8:58 am  
Blogger alang said...

TQ so much. Budak-budak kat rumah ni suka sangat makan chicken chop. nanti boleh lah cuba resepi yang diberi.

7:32 am  
Blogger Azizah said...

Thank you for the recipe. Actually hari ni ngantuk sangat. Fulun buat programming, dah dapat boring la pulak. so utk elak dari ngantuk, teringat nak cari resipi chicken chop, selalunya bila buat chicken chop, chicken je ada chopnya tak ada. Anak-anak aku selalu kerumun dengan sos cili life tu je, tapi hari ni, jumpalah resipi nak buat gravynya. Ehm.. siaplah this weekend, chicken complete with chop coming soon....

12:02 pm  
Anonymous Anonymous said...

Ayam 2 klu d salut dgn serbuk roti mantap jgak kot.. Nak try la.. Amcm anT ?

2:25 pm  
Anonymous Anonymous said...

tmkseh kerna x kdekut resepi.saya akan mencuba utk familykak tun

12:05 pm  
Anonymous Anonymous said...

tmkseh kerna x kdekut resepi.saya akan mencuba utk familykak tun

12:05 pm  
Blogger ATIQAH SHAHROM said...

cam best!!!!!!!!!!!!!

1:48 pm  
Blogger Norasikin said...

Salam,
Pesan guru saya sewaktu belajar buat masakan barat untuk perniagaan mcm chicken chop ni, dia kata mestilah menggunakan herba-herba barat supaya citarasa baratnya terserlah. Kemudian tak sesuai dicampurkan dengan bahan-bahan dari masakan lain seperti cina atau india kerana herba barat mempuanya rasa dan bau yang lembut. Jika dicampur, tenggelam la citarasa baratnya. Ketiga, untuk perniagaan, elakkan menggunakan sos-sos segera atau produk readymade untuk memaksimumkan keuntungan

6:05 pm  
Blogger Syed Ahmad Fathi said...

thank you makcik.

3:46 am  
Anonymous Anonymous said...

thanks....sgt berguna...td sy try wat guna satu resipi...kuah dia tak menjd...kang sy try resipi makcik ek..thanks again

2:24 pm  

Post a Comment

<< Home