Kanji Gandum
Sekarang ni bulan Puasa. Kat mesjid selalu diorang buat bubur kanji atau dipanggil jugak bubur lambuk (mungkin ada beza sedikit dari negeri ke negeri) Selalunya kanji ni di buat dengan beras, tapi keluarga aku terutama keluarga hubby lebih suka dibuat dengan gandum. Kalau yang tak suka gandum boleh lah gantikan dengan beras.
Bahan-bahan
300 g gandum biji (bukan tepung ye)
1 batang serai dititik
2 inci halia di kupas dan di ketuk
1 sudu makan halba
3 tangkai daun kari
100 g daging kisar (ayam atau daging mana2 pun boleh)
100 g udang basah
serbuk lada putih/lada hitam
2 cawan santan pekat
air
garam
Untuk menumis
Daun kari
10 ulas bawang merah di potong nipis
3 ulas bawang putih di potong nipis
1 inci halia di rincik halis
1 sudu jintan manis
Cara Nak Buat Kanji
1. Basuh dan rebus gandum sehingga kembang
2. Selalunya daging, udang, serai, halia dan daun kari (dengan tangkai sekali) di masukkan sekali semasa merebus tadi tu. Tapi kalau lambat sedikit pun tak apa. Cuma kalau pakai daging saja nak make sure daging empuk.
3. Bila gandum dah kembang semuanya, dan bahan2 yang tadi dah naik bau, masukkan santan, air, serbuk lada dan garam. Adjust kepekatan untuk sesuaikan dengan cita rasa sendiri. Kalau suka pekat kurangkan air.
4. Selalunya kanji ni pekat sedikit dari bubur yang manis tu.
5. Biarkan sampai mendidih. Angkat dari dapur.
6. Tumis kanji dengan cara tumis ataih darat yang aku selalu buat tu.
Caranya ialah dengan memanaskan minyak masak dan sedikit ghee ke dalam kuali. Goreng bahan2 memunis sehingga garing. Masukkan semua bahan2 yang di goreng berserta minyak sekali ke dalam periuk kanji tadi.
Untuk hiasan, taburkan sedikit bawang goreng dan hirisan daun bawang dan daun bawang/daun saderi.
Dah pun jadi...
p/s Pada yang lain2 tu yang dok mintak resipi yang itu dan ini, harap bersabar. InsyaAllah akan aku usahan menulis resipi2 yang di minta tu.
Bahan-bahan
300 g gandum biji (bukan tepung ye)
1 batang serai dititik
2 inci halia di kupas dan di ketuk
1 sudu makan halba
3 tangkai daun kari
100 g daging kisar (ayam atau daging mana2 pun boleh)
100 g udang basah
serbuk lada putih/lada hitam
2 cawan santan pekat
air
garam
Untuk menumis
Daun kari
10 ulas bawang merah di potong nipis
3 ulas bawang putih di potong nipis
1 inci halia di rincik halis
1 sudu jintan manis
Cara Nak Buat Kanji
1. Basuh dan rebus gandum sehingga kembang
2. Selalunya daging, udang, serai, halia dan daun kari (dengan tangkai sekali) di masukkan sekali semasa merebus tadi tu. Tapi kalau lambat sedikit pun tak apa. Cuma kalau pakai daging saja nak make sure daging empuk.
3. Bila gandum dah kembang semuanya, dan bahan2 yang tadi dah naik bau, masukkan santan, air, serbuk lada dan garam. Adjust kepekatan untuk sesuaikan dengan cita rasa sendiri. Kalau suka pekat kurangkan air.
4. Selalunya kanji ni pekat sedikit dari bubur yang manis tu.
5. Biarkan sampai mendidih. Angkat dari dapur.
6. Tumis kanji dengan cara tumis ataih darat yang aku selalu buat tu.
Caranya ialah dengan memanaskan minyak masak dan sedikit ghee ke dalam kuali. Goreng bahan2 memunis sehingga garing. Masukkan semua bahan2 yang di goreng berserta minyak sekali ke dalam periuk kanji tadi.
Untuk hiasan, taburkan sedikit bawang goreng dan hirisan daun bawang dan daun bawang/daun saderi.
Dah pun jadi...
p/s Pada yang lain2 tu yang dok mintak resipi yang itu dan ini, harap bersabar. InsyaAllah akan aku usahan menulis resipi2 yang di minta tu.
14 Comments:
AuntyN,
Thanks for the recipe... rupanya macam nak buat bubur lambuk la eh... tapi kan.. kat mana nak dapat gandum biji tu eh? Rupa dia cemana ek?
Audra : Gandum ni ada di jual terus dalam paket, pandai2 lah cari. Atau pergi Carrefour dan sewaktu dengan nya kat dalam balang2 tempat diorang jual barley, pulut hitam, sana2 tu cari kat situ pun ada. Rupa dia macam barley sikit tapi kekuningan warna dia. OK?
Thank you Kak N (okay kan panggil Kak N?) ... esok lusa nak buat. Tak sabaq nak makan!
Orait AuntyN.. petang karang saya pegi Carrefour carik..
Thank youuu... :)
QOTH : *blush* rasa muda lah. Kak N pun OK.
Audra and Onde : kalau dah cuba cakap le sedap ke tak OK?
hi auntyn...got to know ur blog through adiejin's..menarik sungguh blog resipi nihh...gambar pun ngancam!...nanti nak try laa puding caramel...thanx 2 u!
-Milah-
quote "yang lain2 tu yang dok mintak resipi yang itu dan ini"
malu eh, aku le salah sorang tu....
Milah : terimakasih. Cubalah, kalau Ok Alhamdulillah
CIkNi : apa pulak nak malu tu? I yang malu sebab syiok sendiri hehehe, orang tanya itu ini...
Sounds yummy, AuntyN! I love kampung food!:) Thank you so much for sharing.
apple : You are welcome my dear.
Hi AuntyN,
Kalau boleh..post le resepi daging bakar ye. My fav food waktu duduk Langkawi dulu dulu.
ohh gitu rupanya masak kanji...dolu-dolu dok ingat kanji ni macam masak kanji buat gam...tapi manis. apsal nama kanji ye.
takde gambar ker? kalau ada gambar bubur lambuk nih mesti lagi terliur dibuatnya. anyway, cool blog......like this one....
awat dah tak dak resepi baru kak N oi...bulan2 posa tak dan kaa nak boh resepi baru? hehehe
Post a Comment
<< Home