Thursday, September 15, 2005

Terubuk Belah Belakang

Image hosted by Photobucket.com

Bahan-bahan

1 ekor ikan terubuk yang telah disiang, dan di belah belakang (Suruh orang kat pasar lah belahnya, pisau depa tajam).
Garam
Serbuk kunyit
Asam jawa

Perap/lumur ikan terubuk yang telah bersih dengan garam, serbuk kunyit dan asam jawa.
Perap lebih kurang 1/2 jam.

Untuk sambal

10 tangkai atau lebih cili kering
2 - 3 biji cili merah kalau suka
3 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap pekat
2 sudu serbuk belacan (belacan yang dibakar atau digoreng tanpa minyak dan di lenyek sampai menjadi serbuk)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
garam dan gula secukup rasa

Cara memasak sambal

1. Blend cili, bawang merah, bawang putih dan belacan.
2, Panaskan sedikit munyak di dalam kuali
3. Masukkan bahan-bahan yang diblend ke dalam kuali yang panas tadi.
4. Masukkan sos cili, sos tiram dan kicap pekat
5. Tambahkan sedikit garam dan gula
6. Potong bawang besar mendadu dan masukkan ke dalam sambal
7. Goreng sambal sampai naik bau dan warna bertukar menjadi merah hati.
8. Angkat dari api, masukkan sambal ke dalam badan ikan yang di perap tadi
9. Goreng ikan ( deep fry ) sampai ikan garing atau masak
10. Oleh kerana ikan telah di perap dengan asam, kulit ikan akan menjadi hitam semasa menggoreng. Jadi hati2 jangan sampai menjadi arang.
11. Angkat dan hidangkan.

Itu je lah. Senang saja kan?

7 Comments:

Anonymous atn said...

fee wit my pavrit larrr

3:45 am  
Blogger AuntyN said...

Suruh "mamak" masak lah, ikan apa pun boleh tu hehehe

10:20 pm  
Blogger elisataufik said...

AuntyN,

Terjumpa blog auntyN masa dok search for resepi ayam percik, terjumpa resepi ayam golek auntyN.. pastu ternampak link ke blog nih.
Terimakasih banyak2 lah.. meleleh ayag liuq .. heh heh

2:52 pm  
Blogger AuntyN said...

Sama2 Elisa, dah lama aunty tak masuk your blog tu. Dulu2 selalu click dari Pokku's blog masuk sana tu.

I hope the recipes are good for you.

12:23 pm  
Anonymous Audra said...

Jumpa dah gambarnya and resepi dia sekaliii.. heheeh lepas ni nak try..

P/S: Kanji gandum ari tu memang kaw kaw la kak N... ;)

6:09 pm  
Anonymous Anonymous said...

assalamualaikum,

wah, menjadi2 i g pasar macam nih. tq larling, u re d best...

insan_biasa.jb

7:55 am  
Blogger ezreen said...

sedapnye auntyN...
NI BUKAN NAK TRY MASAK,TAPI NAK TRY MKN MASAKAN AUNTYN DULU..:)

9:01 am  

Post a Comment

<< Home