Tuesday, December 05, 2006

Sayur Campur

Photobucket - Video and Image Hosting

Kami satu family suka sayur campur ni. Kalau masak ni sure ada yang akan meratah menghirup sup ni tanpa makan nasi. Ataupun ditambah saja nasi ke dalam sup tu.

Bahan-bahan

50 g sayur fucuk (soya beans strips yang kering tu)
30 g soh hun (tang hun bagi orang utara) atau glass noodles (kalau tak silap aku)
4-5 keping cendawan butang yang dikeringkan
4-5 keping cendawan hitam (black mushroom/fungus)
1 batang lobak merah
100 g Bunga kobis
1 packet jagung muda
Lain-lain sayuran yang suka untuk ditambah seperti celery, broccoli dan lain-lain
3 biji kentang
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji cili merah
6 ekor udang basah/udang kering
Serbuk lada putih
Garam
Kicap
Minyak masak
Air
Daun sup & daun bawang untuk hiasan

Cara-cara memasak

1. Rendam bahan-bahan kering (fucuk, cendawan butang, cendawan hitam, soh hun) sampai kembang. Kadang-kadang ada yang dijual dalam paket yang sudah bercampur semua sayuran ini.

2. Potong fucuk dan cendawan mengikut saiz yang anda suka, selalunya fucuk tu lebih kurang 1-2 inci panjang. Cendawan butang dipotong 2 atau 4 terpulang pasa saiz. Cendawan hitam pun di potong supaya tidak terlalu besar saiznya.

3. Panaskan 2 sudu makan minyak masak di dalam periuk

4. Hiris bawang merah dan bawang putih. Tumiskan bawang2 di dalam minyak panas sehingga kekuningan.

5. Masukkan udang basah yang telas dibuang kulit dan dibasuk bersih.

6. Masukkan air dalam setengah periuk. Masukkan garam, serbuk lada putih.

7. Kupas kulit ubi kentang, potong menjadi 4 atau 6 ( ikut saiz ) dan masukkan ke dalam periuk.Biarkan sebentar sehingga kentang sedikit empuk.

8. Masukkan fucuk yang telah kembang, cendawan, lobak merah, bunga kobis, jagung muda soh hun dan lain-lain sayuran yang ingin ditambah.

9. Potong cili merah dan masukkan ke dalam periuk sup.

10. Tambahkan 1-2 sudu kicap dan biarkan mendidih.

11. Bila ubi sudah empuk, dan kuah sudah mendidih, bolehlah diangkat. Taburkann hirisan daun sup/daun bawang ke atas sup.

2 Comments:

Anonymous ariel said...

aunty N

HAPPY BELATED BIRTHDAY

Salam perkenalan dari saya

Baru saja browse your web.
teringin hati nak mencuba. last night dah try semangkok, puas nya...best lah. simply nice.
ariel

10:02 am  
Anonymous kifayah ternak said...

Anda dan keluarga sukakan sayuran dan berkilo-kilo ikan yang segar? Caranya mudah saja iaitu melalui sistem akuaponik. Anda cuma perlu peruntukkan masa 5 minit sehari untuk berkebun cara akuaponik walaupun dengan pakaian yang anda pakai ke pejabat. Tidak perlu menyangkul, merumput, menggembur dan membongkok atau duduk lama yang menyiksa badan. Sistem akuaponik tidak menggunakan sebarang baja kimia dan racun serangga. Juga tidak perlu bimbang untuk menyiram sayuran setiap hari. Anda hanya perlu memberi ikan anda makan dan anda akan mendapat sayuran dan ulam yang segar serta bebas racun.

Hubungi 0134499728 atau e-mail ke kifayahternak@yahoo.com untuk mendapatkan video cara-cara membuat mini akuaponik.

8:34 pm  

Post a Comment

<< Home