Thursday, September 25, 2008

Koay Teaw Kerang / Koay Teaw Goreng

Resipi ni untuk Aida Marlina. Dia yang mintak, jadi dia kena cuba dan beritahu, sedap ke tidak. Macam testimonial gitu lah kan, hehehe.

Next resipi would be ayam serai lengkuas. Tunggu sat 2, 3 hari lagi. Nanti AN postkan.

Bahan-bahan

1 paket kaoy teaw (selalunya dalam 1/2 kilo atau 300 g)
150 g taugeh
100 g isi kerang (beli yang dah di buang kulitnya, ada kat pasaraya)
100 g udang basah (AN suka campur udang jugak)
2 sudu besar sos tiram
2 - 3 sudu sos cili
2 biji telur
2 paket perencah bihun/nasi goreng ADABI
10 biji cili kering dikisar atau 2 sudu cili paste yang sudah dikisar.
5 ulas bawang merah (3 untuk di kisar bersama cili kering, 2 untuk ditumis)
4 ulas bawang putih (2 ulas untuk dikisar bersama cili kering, 2 ulas untuk ditumis)
Kucai yang di potong lebih kurang 1 inci panjang
2 biji tahu
10 biji fish ball
2 keping fish cake
Gula, kicap dan garam secukup rasa.
Daun saderi dan daun bawang di potong halus untuk hiasan


Cara-cara nak goreng

1. Tahu dibersih dan di perap dengan sedikit garam. Kemudian goreng.

2. Fish cake dan fish ball juga di goreng.

3. Tahu, fish ball dan fish cake ini di potong nipis untuk hiasan.

4. Cili kering di kisar bersama bawang merah dan bawang putih. Kalau nak kisar cili sahaja pun OK.

4. Panaskan 2 sudu besar minyak di dalam kuali.

5. Hiris bawang putih dan bawang merah dan tumis di dalam minyak.

6. Apabila sudah kekuningan, masukkan udang basah, isi kerang. Goreng sehingga udang nampak sudah masak.

7. Masukkan cili kisar dan goreng hingga cili pecah minyak atau agak garing. Kalau kurang garing mungkin terlalu pedas.

8. Masukkan perencah ADABI, sos tiram, sos cili.

9. Pecahkan telur ke dalam sambal tadi. Kacau.

10. Masukkan garam, gula, sedikit kicap.

11. Masukkan taugeh, kucai dan akhir sekali koayteaw.

12. Kacau sehingga semua adunan sebati.

13. Bila dah semua sebati dan yakin sudah masak, bolehlah dikaut ke dalam pinggan.

14. Hias dengan daun saderi & daun bawang, fish cake, fish ball dan tahu yang telah dihiris.

Selamat mencuba. Jangan marah dengan AN kalau mak mentua lalu korang buat tak tahu je... hehehe.

Labels:

3 Comments:

Blogger atiza said...

AN, kalau posting recipe buh gambaq 'how to' lagik menarik...

lebih2 bulan posa ni...hihih

my 2 sen thoughts la

5:54 am  
Blogger AuntyN said...

Atiza

Amboi2, banyak punay kerja nak bagi untuk AN ni hehehehe.

Susah sikit lah sbb nak kena cari orang ambik gambar AN dokk masak tu, nak kena pakai lawa2, sekurang2nya bling2 kat tangan tu hehehe.

InsyaAllah, manalah tahu AN boleh compilekan jadi buku kan?

8:16 am  
Anonymous Anonymous said...

Thank you for the recipe dear.

I will surely make an effort to make this before Ramadhan is over.

DH balik malam nie tapi tak sempat nak pi kedai beli barang, so most prolly I'll make it for SUnday and will send in a review ehhehehe

Hugs,
AMZA

9:46 am  

Post a Comment

<< Home